In deze editie september 2019 nr:19
- Een frisse start
- Japanse uitdrukkingen: Karoshi
- Stage Pascal Lecourt sensei
- Spreuk van de sensei
- Agenda
- Sponsors
Een frisse start
door: Sandra Brockbernd
De zomervakantie is bijna voorbij en morgen (02-09-2019) gaan we weer starten met de lessen en trainingen. We mogen spreken van een mooie zomer met uitersten zoals hittegolven en heel veel hemelwater. Ik hoop dat jullie een goede vakantie hebben gehad. Onze batterijen zijn opgeladen dus we kunnen er weer vol tegenaan.
Zoals je misschien gezien zult hebben heeft Dokan een nieuwe website. Vorige week is deze officieel online gegaan. De oude vertrouwde website voldeed niet meer aan de (technische) eisen van deze tijd. Mocht je iets zien dat niet werkt of incorrect is, laat het ons weten.
Verder is Tomas van Hemert de vertrouwenscontactpersoon van Dokan geworden. Hij heeft bij de NOC*NSF Academie voor Sportkader een opleiding tot vertrouwenscontactpersoon in de sport gevolgd. Met hem kan je zaken bespreken die je mogelijk niet kan, of wil bespreken met de leraren of medeleerlingen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan agressie, intimidatie of pesterij. Tomas kan jou in een gesprek helpen om de juiste route te vinden, of de juiste hulp voor jouw probleem. Zie verder: https://www.dokan.nl/info/vertrouwenscontactpersoon/.
Komend seizoen gaan we meer aandacht besteden aan ledenwerving. We hebben het al eerder gevraagd om in jullie familie en kennissenkring reclame te maken voor het karate bij Dokan. Laat onze website zien, of nodig ze uit voor een proefles. Op woensdag 18-09-2019 organiseren we open karatelessen en een demonstratie.
Je kan ook een review of testimonial schrijven, stuur het ons (digitaal) op en wij publiceren deze op de website.
Tot slot wens ik jullie een mooi trainings-seizoen!
Ganbatté
頑張
Japanse uitdrukkingen: Karoshi
door: André Brockbernd
Japan is een rijk en economisch goed ontwikkeld land. Er wordt daar hard gewerkt, gemiddeld 1700 uur per jaar, terwijl wij hier 1400 uur werken. Het verschil lijkt klein echter in werkelijkheid worden er exorbitant veel meer (verborgen) arbeidsuren gemaakt door de Japanners. In Japan is er geen wettelijk grens gesteld hoeveel uur je mag werken. Het gevolg hiervan is dat sommige Japanners zich letterlijk dood werken, wat in Japan karoshi wordt genoemd.
Hiermee worden mensen bedoeld die overlijden aan ziektes en aandoeningen die door stress zijn ontstaan. Hartfalen en beroertes komen hier veel voor, maar er zijn ook trieste gevallen van zelfmoord (karōjisatsu) bekend. In 2016 zijn er 1456 karoshi-gevallen geregistreerd, en volgens de vakbonden zijn er veel meer omdat niet alle gevallen gezien worden als karoshi.
In de 19e eeuw zijn er in Europa ook gevallen bekend van arbeiders die zo hard werkten dat ze letterlijk doodvielen. In 1863 overleed een vrouw in Londen nadat ze langere tijd achter elkaar 16,5 uur per dag had gewerkt. Het eerste Japanse geval van karōshi werd in 1969 geregistreerd. Nabestaanden kunnen sinds de jaren 80 hiervoor door de Japanse overheid gecompenseerd worden, maar daar zit wel een hele curieuze regel aan vast; men komt pas voor compensatie in aanmerking indien men voorafgaand aan het overlijden 7 dagen achtereen ten minste 16 uur per dag werkte, of ten minste 24 uur aaneengesloten op een enkele dag.
Oorzaak voor karōshi is meestal een te hoge werkdruk. Stress zorgt dat verschillende stoffen zoals cholesterol en lipoproteïne langer in het bloed blijven in plaats van dat deze door de cellen worden opgenomen. Hierdoor verstoppen de vaatwanden en worden hart- en vaatproblemen veroorzaakt. Daarnaast is het vele overwerk in kantoorfuncties ook een oorzaak van obesitas omdat men geen vrije tijd heeft om aan sport te doen. Er is ook geen tijd over om de dokter te bezoeken.
(foto: pixabay – Sofia Terzoni )
In Japan is het de normaalste zaak dat werknemers twaalf uur per dag gedurende zes à zeven dagen per week werken. Daarbij komt dan vaak ook nog dat werknemers na het werk onder sociale druk van de collega’s gezamenlijk de stad in te gaan. Het werken in Japan is zeer competitief waarbij men wil uitblinken door hard werken en perfectie na te streven. Hierdoor ontstaat een onderlinge concurrentie om in ieder geval niet de eerste te zijn die naar huis gaat.
(Bron: NRC.nl / Wikipedia)
|
Stage met Pascal Lecourt in weekend 5 en 6 oktober.
door: André Brockbernd
Een karatestage met een internationale top instructeur, Pascal Lecourt sensei. Sinds 2005 komt Pascal Lecourt sensei (7e dan) in mijn dojo. In het weekend van 5 en 6 oktober 2019 is hij wederom te gast in mijn dojo in Zeist. Inmiddels hebben we een diep gewortelde vriendschap opgebouwd. In de jaren 80 en 90 heb ik Pascal sensei regelmatig gezien tijdens de internationale stages die door de in 2004 overleden Kase Taiji sensei werden gegeven. Pascal Lecourt beschouwt Kase sensei als zijn tweede vader. De budo-erfenis van Kase sensei draagt Pascal in zijn hart. Alles wat hij met karate doet is gefundeerd op de kennis die zijn leermeester Kase hem heeft meegegeven. Zijn enthousiasme zet hij om in woord en daad. Niet alleen zijn lesstof en de verhalen wekken de belangstelling van iedereen die les van hem krijgt, maar ook zijn verbluffende karatevaardigheden zijn voor velen een grote bron van inspiratie.
Meld je snel aan: https://www.dokan.nl/stage-pascal-lecourt-sensei-herfst-2019/
Ooh ja…deze stage is ook geldig wanneer je bruine band examen gaat doen.
Agenda
• Woensdag 18-09-2019 – Open karatelessen / Demonstraties
• Weekend 05 en 06-10-2019 Karatestag o.l.v. Pascal Lecourt sensei | Zeist
• Maandag 21-10-2019 Karatestage o.l.v. André Brockbernd | Broek op Langendijk
• Woensdag 30-10-2019 Karatestage o.l.v. Ronald van der Haak | Zeist
• Zondag 24-11-2019 Karatestage o.l.v. Jaap Smaal Sensei | Zeist
• Woensdag 18-12-2019 Afsluitavond
Ga naar de agenda op de Dokan-website:
https://www.dokan.nl/agenda/
Sponsors
https://bramspannenkoeken.nl/
https://www.serve.nl/
(foto-header: Pixabay – Gerd Altmann)
|